Ahad, 12 Januari 2014

Teknologi Solar Hibrid

Panel solar yang akan menyerap cahaya matahari dan menukarkannya kepada tenaga elektrik
Panel solar yang akan menyerap cahaya matahari dan menukarkannya kepada tenaga elektrik.

Sistem solar hibrid beroperasi dengan kombinasi solar panel dan generator serta dikawal menggunakan Sistem Pemantauan Jarak Jauh (Remote Monitoring System).

Elektrik yang dijana melalui panel solar digunakan pada waktu siang dan lebihan disimpan dalam bateri untuk digunakan kala tiada sinaran matahari.

Sistem matahari yang memancar pada waktu siang diserap oleh panel solar fotovolta (PV).

Haba yang diserap memberi tenaga getaran pada butiran zarah dalam panel sekali gus menghasilkan tenaga elektrik arus terus (DC).

Tenaga elektrik yang dituai oleh panel solar PV ditukar daripada DC kepada AC menggunakan penyongsang (inverter) melalui Solar Charge Medium (SCM) untuk kegunaan rumah dan sekolah.

Bekalan elektrik arus AC disalurkan kepada rumah atau sekolah manakala lebihan tenaga disimpan dalam bateri untuk kegunaan pada waktu malam.

Sebanyak 120 unit bateri yang mampu menampung kapasiti penyimpanan elektrik pada tahap maksimum iaitu 540 kilowatt perjam.

Jika penyimpanan maksimum dibuat dan tiada penyerapan haba matahari daripada panel solar, bateri-bateri itu mampu memberikan bekalan tenaga selama 10 hari.

Bater-bateri tersebut merupakan bateri asid berplumbum dan boleh dikitar semula.

Jangka hayatnya mampu bertahan paling kurang 10 tahun dan boleh dipanjangkan dengan penyelenggaraan yang baik serta berkala.

Sebiji bateri berharga kira-kira RM3,000.

Solar hibrid menjana tenaga elektrik menggunakan nisbah 70 peratus daripada panel solar dan 30 peratus lagi dijana oleh generator serta dikendali secara automatik tanpa pengawasan pengendali.

Pada hari-hari kurang pancaran matahari dan simpanan tenaga dalam bateri kehabisan, generator akan berfungsi sendiri bagi memastikan elektrik dibekalkan selama 24 jam.

Panel solar menyerap haba pada kapasiti 3.5 jam dalam tempoh sehari. Selebihnya, penyerapan masih berlaku tetapi tidak 100 peratus.

Jika dijumlahkan masa penyerapan maksimum secara keseluruhan dalam sebulan, lebih kurang empat hari panel solar PV dapat mengutip haba daripada pancaran cahaya matahari.

Sistem solar hibrid merupakan kaedah yang terbaik dalam membekalkan tenaga elektrik ke kawasan pedalaman kerana penggunaan generator sahaja meningkatkan risiko kerap terputus bekalan elektrik selain kehabisan diesel.

sumber: Artikel Bantu pembelajaran pelajar luar bandar oleh Adlan Jaafar, Kosmo! 8 Januari 2013, Kampung Sungai Peroh kini bercahaya oleh Adlan Jaafar, Kosmo! 6 Mac 2013.

Tiada ulasan: